Suomen Akatemia tukee GoverMat-hanketta

17.1.2022

Nelivuotisessa GoverMat -hankkeessa ovat mukana VTT, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto sekä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Hankkeessa perehdytään sähköisen liikkuvuuden sovelluksissa, erityisesti akuissa, akkumateriaaleissa, elektroniikan komponenteissa ja kestomagneeteissa, käytettävien kriittisten raaka-aineiden kiertotalouteen.

Sähköisen liikkuvuuden sovelluksissa käytettävien raaka-aineiden kriittisyys voi johtua monesta syystä: niiden varannot saattavat olla maailmanlaajuisesti niukat tai keskittyä maantieteellisesti haasteellisille alueille, metallien tarpeen ennustetaan kasvavan eksponentiaalisesti uusien sovellusten myötä tai niiden kierrättäminen ei nykyisellään ole taloudellisesti kannattavaa. Kiertotalous nähdään ratkaisuna vähentää materiaalien saatavuusriskiä, mutta kiertotalouteen siirtymiseen liittyy vielä paljon ratkaisemattomia haasteita sen moniulotteisuuden vuoksi. Tällä hetkellä monet raaka-ainekiertojen sulkemiseen tarvittavat tiedot ovat hajallaan. Lisäksi alan toimijakenttä on hyvin laaja ja monimuotoinen, joten on tärkeää tuoda eri tahoja, tieteenaloja ja näkökulmia yhteen kokonaiskuvan luomiseksi.

GoverMat-hankkeessa luodaan kiertotalouteen siirtymiseen tarvittavaa holistista ymmärrystä monitieteisellä lähestymistavalla, jossa yhdistyy ympäristöpolitiikka, innovaatiotutkimus, kaupunkitutkimus sekä materiaalitiede monine eri tutkimushaaroineen. Hanke tarjoaa uutta tietoa sähköisen liikkuvuuden raaka-aineiden virtoihin vaikuttavista säädöksistä ja päätöksistä, markkinoista, materiaalivirtojen ominaisuuksista ja tulevasta kehityksestä sekä kiertotalouden mukaisista prosessikonsepteista, joilla tavoitellaan nykyistä tehokkaampaa metallien talteenottoa tai kriittisten metallien korvaamista. 

Kaupunkiseuduista Kokkola ja Pori-Harjavalta teollisuuspuistoineen toimivat vertailukohtana hankkeen kaupunkitason tarkasteluissa. Ne ovat tehneet kiertotalouden edistämiseksi innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen valtion kanssa ja tätä kautta valikoituneet mukaan hankkeeseen kiinnostavina esimerkkitapauksina.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 1.7 M€, josta Suomen Akatemian rahoitusosuus on 1.2 M€.