Suomessa on otettu käyttöön uuden sukupolven valokuituteknologia
30.4.2021
Raumalla on otettu huhtikuun alussa käyttöön Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. XGS-PON-verkot mahdollistavat joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen sekä entistä korkeammat yhteysnopeudet kuluttajalle. Edelläkävijänä uuden teknologian toimittamisessa on suomalainen Cinia Oy.
Rauman Energian Sukkela-valokuitu tarjoaa jo nyt raumalaisille yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta nyt käyttöön otettu teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigaan tarpeiden kasvaessa.
- Näemme, että valokuitu on paras tapa tehdä luotettavia yhteyksiä, joissa nopeus riittää tulevaisuuteen. XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet. Tämä on hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä. Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa, sanoo Cinian tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen.
Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs vahvistaa, että uudella teknologialla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.
- Tämä teknologia mahdollistaa jatkumon kasvavaan tarpeeseen, jopa 10/10 gigan nopeuteen saakka. Tietoliikenneyhteyksien käyttö kasvaa koko ajan ja nykyisten teknologioiden kapasiteetin suorituskyky voi tulla vastaan melkein, milloin vaan. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia.
Koronavuosi on tehnyt kunnissa entistä näkyvämmäksi hyvien yhteyden merkityksen. Kun työ on hajaantunut toimistoilta ja työpaikoilta koteihin ja jopa mökeille, on myös yhteiskunnan toimintojen jatkuvuuden kannalta tärkeää, että myös yksityistalouksissa on yhä parempia tietoliikenneyhteyksiä käytössä. Rauman Energian teknologia-askel antaakin uusia mahdollisuuksia myös aluekehitykselle.
- Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Voimme tarjota uuteen teknologiaan perustuvia palveluja kaikille asiakasverkoillemme ympäri Suomen, joten kyse on kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta. Globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa, Jukka-Pekka Laulajainen visioi.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet