Suomesta Kuuhun – NASA ponnistaa kartoittamaan Kuuta Suomessa keksityllä innovaatiolla

20.9.2022

Maailman ensimmäisen laserkeilausrepun kehittivät Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGIn tutkijat. Se on innostanut alan yrityksiä ja tiedeyhteisöä kehittämään keksinnöstä uusia versioita. Nyt NASA haluaa viedä reppukeilaimen Kuun pintaa kartoittamaan.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on kiinnostunut kartoittamaan Kuuta, jotta siellä navigoiminen ja pinnan tutkiminen onnistuisi etenkin sen pimeimmissä kolkissa. Haasteena on ollut, että Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa. Nyt NASA selvittää voisiko astronautin selkään laittaa reppukeilaimen, joka kartoittaa ympäristöä reaaliajassa ja tekee siitä 3D-mallin. NASAn testaama reppukeilain edustaa uusinta teknologiaa ja sen kehittämisen taustalla on vuosien yhteistyö NASAn ja Paikkatietokeskus FGIn asiantuntijoiden välillä. 

- Olemme innoissamme, että tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innostanut niin tiedeyhteisöä kuin kaupallisiakin toimijoita kehittämään innovaatiota eteenpäin ja herättänyt NASAn kiinnostuksen hyödyntää sitä avaruudessa. Olemme osoittaneet, että laserkeilausrepulla voidaan tehdä laadukasta tutkimusta ja sen suorituskyky on vahva, kertoo tutkimusprofessori Antero KukkoMaanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä.

Paikkatietokeskuksen laserkeilaustutkimus on alansa viitatuimpia maailmassa. Tieteellisen työn parissa käynnistyi myös reppukeilaimen suunnittelu. 

Ensimmäisen laserkeilausrepun maailmassa kehittivät vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka kehittivät laitteen tutkimustarpeisiinsa. Keksintö syntyi vuosina 2008–2010 Pulmankijoella, jossa tutkijat kuljettivat kymmenien kilojen painoista laserkeilauslaitteistoa ensin kumiveneellä, sitten maitokärryllä. Painavan kaluston siirtoon tarvittiin toimivampi ja kevyempi ratkaisu. 

Sana reppukeilaimesta kantautui maailmalla lopulta NASAn tutkijoille asti, mikä johti vuonna 2014 alkaneeseen Paikkatietokeskuksen ja NASAn yhteistyöhön. Kannettavalla laserkeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavanlaisissa oloissa Maassa muun muassa tulivuori- ja meteorikraatereissa.

Professori Antero Kukko mittaamassa laserkeilausrepun avulla viisi vuotta purkauksen jälkeen edelleen höyryävää Laavakenttää Holuhraunissa, Islannissa.