Suomi ja Norja hiilidioksidin kuljetuksessa yhteistyöhön

11.9.2024

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja Norjan energiaministeri Terje Aasland keskustelivat syyskuun alkupuolella maiden välisestä energia-alan yhteistyöstä.  

Tapaamisessa ministerit sopivat hiilidioksidin kuljetusta ja varastointia koskevan yhteistyön käynnistämisestä. Teknisten nielujen edistäminen on yksi hallituksen ilmastopolitiikan kärkiteemoista, ja Suomi edistää teknisten nielujen laajamittaista käyttöönottoa.  

Suomen maaperä ei mahdollista hiilidioksidin pysyvää varastointia. Norjalla on yli 27 vuoden kokemus hiilidioksidin turvallisesta varastoinnista geologisiin muodostumiin merenpohjan alle. 

Norjan hallitus jatkaa varastointimahdollisuuksien kehittämistä Norjan mannerjalustaan ja mahdollistaa hiilidioksidin kaupallisen varastoinnin palveluna ja päästölähteiden markkinamahdollisuutena. 

Käynnistämällä yhteistyön Suomen valtio on luomassa puitteet yrityksille kuljettaa hiilidioksidia Norjaan varastoitavaksi. 

- Suomessa on paljon potentiaalia biogeenisen hiilen talteenotolle ja käytölle. Lisäksi haluamme mahdollistaa hiilidioksidin pysyvän varastoinnin. Norjan kanssa käynnistyvä yhteistyö luo edellytyksiä yrityksien puhtaalle kasvulle ja teknologisten ratkaisujen kehittämiselle, sanoo Mykkänen. 

Suomi ja Norja tiivistävät yhteistyötä energia-alalla. Virtuaalisesti järjestetyn tapaamisen muita teemoja olivat pohjoismaiset sähkömarkkinat ja siirtoverkkojen kehittäminen, energiaturvallisuus ja kriittisen energiainfran suojaaminen sekä Suomen kokemukset ydinenergian käytöstä.