TAMKille kilpailtu Eurooppalaiset yliopistot -rahoitus

27.8.2024

Euroopan komissio on valinnut Tampereen ammattikorkeakoulun ja kuuden muun eurooppalaisen korkeakoulun muodostaman UNINOVIS Data for L.I.F.E. -allianssin Eurooppalaiset yliopistot -rahoituksen saajaksi. Dataosaamista kehittävä UNINOVIS starttaa vuoden 2025 alusta. Kilpailtu rahoitus myönnettiin viimeisellä hakukierroksella 14 uudelle yhteenliittymälle. Aiemmin rahoitusta on saanut 50 korkeakouluyhteenliittymää.

Valinta on merkittävä, sillä Eurooppalaiset yliopistot -aloite on Euroopan korkeakoulustrategian lippulaivahanke. Hankkeeseen on varattu Erasmus+-ohjelmasta 1,1 miljardia euroa kuluvalla ohjelmakaudella 2021–2027. Arviolta vain noin viidennes eurooppalaisista korkeakouluista on saanut Eurooppalaiset yliopistot -statuksen.

TAMKin Tutkimus-, koulutus-, innovaatio- ja osaamistoiminnan (TKIO) vararehtorin Ari Sivulan mukaan UNINOVIS-korkeakouluallianssi vahvistaa TAMKin kansainvälistä toimintaa merkittävästi sekä tuo uusia innovatiivisia toimintatapoja ja avauksia osaksi TAMKin olemassa olevia toimintoja.

UNINOVIS on seitsemän toisiaan täydentävän korkeakoulun muodostama eurooppalainen allianssi, johon kuuluu 125 000 opiskelijaa, 11 000 työntekijää ja 57 yhteistyökumppania. Allianssin partnerit ovat:

  • University Sorbonne - Paris Nord - France (USPN, koordinaattori)
  • Technical University of Applied Sciences - Würzburg-Schweinfurt - Germany (THWS)
  • University of Campania Luigi Vanvitelli - Caserta - Italy (UDCLV)
  • University of Applied Sciences Ltd. - Tampere - Finland (TAMK)
  • University of Applied Sciences - Kaunas - Lithuania (KUAS)
  • University of Malaga - Spain (UMA)
  • University of Tirana - Albania (UT)

UNINOVIS kehittää ja toteuttaa integroitua ja pitkän aikavälin strategiaa sovelletun datatieteen (ADS) koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden edistämiseksi. Tämä visio on linjassa digitaalisen ja vihreän siirtymän sekä Euroopan sosioekonomisten haasteiden kanssa.

UNINOVIS DATA for L.I.F.E. -hankkeen laajat tavoitteet ovat kunnianhimoisia: UNINOVIKSESTA on tarkoitus kehittyä johtava eurooppalainen datatieteen yliopisto, joka edistää dynaamisia innovaatioekosysteemejä niin alueellisesti kuin Euroopan laajuisesti ja globaalisti, ja luo vahvoja yhteyksiä muihin maailman osiin. UNINOVIS pyrkii merkittävällä tavalla ratkaisemaan alueellisia ja eurooppalaisia yhteiskunnallisia haasteita, uudistamaan korkeakoulutusta, lisäämään yrittäjyyttä, luomaan ylikansallisen verkoston sekä edistämään yhteisiä eurooppalaisia arvoja, monimuotoisuutta, osallisuutta ja kestävyyttä. UNINOVIS on vahvasti sitoutunut huippuosaamiseen ja yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin.