Teknologia 19 -messuilla puidaan keinoälyä, avaruusteknologiaa ja teollisuuden digitalisaatiohankkeita
1.10.2019
Teknologia 19 -messuilla paneudutaan eri teknologioiden ajankohtaisiin kysymyksiin. Laajassa ohjelmakokonaisuudessa on puheenvuoroja muun muassa keinoälyn tulevaisuudesta, avaruusteknologian mahdollisuuksista ja onnistuneista digitalisaatiohankkeista. Pohjoismaiden johtava teknologia-alan tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 5.–7.11.
Erilaisia keinoälyn sovelluksia kehitetään kiihtyvällä tahdilla. Kännykkä ymmärtää puhetta, keinoäly tuottaa valeuutisia ja robotti voidaan ohjelmoida tehtäväänsä kouluttamalla sen neuroverkko pelkällä simuloidulla datalla. Mitä keinoäly osaa nyt ja miten se kehittyy tulevaisuudessa? Keinoälystä ja sen tulevaisuudesta puhuvat tapahtumassa muun muassa Aalto-yliopiston työelämäprofessori Leo Kärkkäinen, Silo.ai:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä ja Curious AI:n toimitusjohtaja Harri Valpola.
Satelliittien määrä avaruudessa kasvaa ennennäkemätöntä vauhtia. Avaruustekniikka toimii myös tiennäyttäjänä vaativien maanpäällisten sovellusten kehittämisessä. Eilisen startup-yrityksistä on muutamassa vuodessa tullut satelliittioperaattoreita, joilla on hallussa satoja satelliitteja, ja yksityiset raketit toimittavat kymmeniä satelliitteja kerralla kiertoradalle. Suomen roolia avaruusteknologian kehityksessä pohtivat muun muassa Iceye:n turvallisuusjohtaja Pekka Laurila ja Reaktor Space Labin toimitusjohtaja Tuomas Tikka.
Tutkimusten mukaan teollisuuden digitalisaatiohankkeista 70 % ei etene pilottivaihetta pidemmälle. Messuilla esitellään, miten onnistuneita digitalisaatiohankkeita on toteutettu Schneider Electricin tuotantolaitoksissa sitouttamalla sekä johto että operaattorit muutosprojektiin. Esimerkkinä käytetään modernisoitua kontaktoritehdasta Le Vaudreuilissa, joka on valittu yhdeksi maailman yhdeksästä World Economic Forumin Smart Factorysta. Esityksessä pohditaan myös, miten tietoa voidaan hyödyntää tehokkaampaan operointiin ja tuotekehitykseen.
Lisätietoja puheenvuoroista:
Huomisen keinoäly (XPlanar Stage ti 5.11. klo 13.30–14.40)
Avaruustekniikka laskeutuu maan päälle (Meeting Room 201 to 7.11. klo 10–11.30)
Digitaalinen tehdas Le Vaudreuil – miten viet organisaatiossa läpi onnistuneen digitalisaatiohankkeen? (XPlanar Stage ke 6.11. klo 15.30)
Teknologia-messuilla on ohjelmaa kolmen päivän ajan viidellä eri ohjelmalavalla ja näytteilleasettajien osastoilla. Ohjelma kokonaisuudessaan on nähtävillä nettisivuilla www.teknologia19.fi.
Tulevaisuuden työnantaja -päivä esittelee työmahdollisuuksia
Ensimmäisenä messupäivänä 5.11. ohjelmaa on suunnattu erityisesti teknologia-alan opiskelijoille, jotka voivat näytteilleasettajien osastoilla keskustella erilaisista uravaihtoehdoista teknologia-alan yritysten edustajien kanssa. Tulevaisuuden työnantaja -päivän aikana yritykset voivat esimerkiksi tehdä rekrytointihaastatteluja, kertoa tulevista rekrytointitarpeista tai esitellä yrityksen eri toimenkuvia. Päivään osallistuvat yritykset on merkitty osastoilla Tulevaisuuden työnantaja -tarralla.
Teknologia-alan opiskelijat voivat tutustua tuleviin työnantajiinsa myös Tech Corner -lavalla 5.11. klo 13 järjestettävässä pitchaus-sessiossa, jossa yritysten edustajat kertovat tulevista työmahdollisuuksista ja yrityksistään työpaikkoina.
Startup-kilpailun finaalissa kuusi yritystä
Teknologia-messujen startup-kilpailun finaali järjestetään XPlanar Stagella keskiviikkona 6.11. klo 14–15. Kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 10 000 euron stipendillä. Finaalissa on mukana kuusi yritystä:
Delicode on konenäön ja tekoälyn sovelluksiin keskittynyt startup. Signals-tuote on konenäköä hyödyntävä, ihmisten liikkeistä ja vuorovaikutuksesta anonyymia tietoa keräävä analytiikkapalvelu erityisesti kaupan ja markkinoinnin alojen tarkoituksiin. | Delicode.com
Ensavetecin kehittämä lattiakaivo tarjoaa ratkaisuja uudisrakentamiseen sekä linjasaneerauksiin, joissa kylpyhuoneet uusitaan. Lattiakaivon ottaa hyötykäyttöön lämpöenergian käytetystä suihkuvedestä ja hyödyntää energian suihkuveden lämmittämiseen. | Ensavetec.com
Huoleti kehittää digitaalisia sote-palveluita. Verkkopohjainen alusta tarjoaa työkaluja, jotka helpottavat vaikeista asioista puhumista, ja antaa sairastuneen lähipiirille helpon tavan olla tukena sairastuneen arjessa. | Huoleti.com
Meluta tarjoaa teknologiankehityspalveluita sensoriteknologioissa ja signaalinkäsittelyssä. Yrityksen erityisosaamista ovat akustiset ja vibroakustiset mittaukset sekä niistä liiketoiminta-arvon tuottaminen algoritmien ja analyysien avulla. | Meluta.fi
Skillgrower poistaa oppimisen esteitä huomioimalla jokaisen oppijan henkilökohtaisia tarpeita mm. kasvattamalla oivalluksien määrää opiskelussa ja tuomalla merkityksellisyyttä pelillisyyden avulla | Skillgrower.com
VimAI:n tuote on konenäköön perustuva sisätilapaikannus, jonka avulla voidaan tehdä rakennuksen laajuisia AR-sovelluksia. Malli mahdollistaa esimerkiksi huollossa ja suunnittelussa uudenlaiset digitaalisesti tuetut toimintamallit. | Vim.ai
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet