Tekoälystä kilpailukykyä pk-yrityksille
12.8.2021
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoimassa AI-TIE -hankkeessa kehitetään pk-yritysten tekoälyosaamista ja muutosjoustavuutta sekä tuetaan verkostoyhteistyötä eri yritysten, tekoälyratkaisujen tarjoajien, TKI-instituutioiden, asiantuntijaorganisaatioiden ja muiden avaintoimijoiden välillä.
Eurooppalaisten tutkimusten mukaan isot yritykset hyötyvät tekoälyteknologioista eniten, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tekoälyn hyödyntämisen haastavaksi. Tästä huolimatta juuri pk-yrityksissä piilee paljon valjastamatonta potentiaalia, mitä tulee tekoälyn käyttöön liiketoiminnan kasvattamisessa.
AI-TIE -hankkeen (Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä pk-yrityksille) päätavoite on ottaa käyttöön piilotettu potentiaali ja tukea pk-yrityksiä niiden liiketoiminnan kehittämisessä. Tämä toteutetaan mm. kartoittamalla tekoälyratkaisujen sovelluskohteita innovaatio-, tuote- ja palvelukehityksessä sekä palvelujen myynnissä ja toimittamisessa asiakkaille.
Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) sekä valtion rahoitusta, jota käytetään pk-yrityksille suunnatun palvelukokonaisuuden tuottamiseen tekoälyn sovellusten suunnittelun ja pilotoinnin tueksi.
AI-TIE:ssä rakennetaan täysin uusi tekoälyinnovaatioekosysteemi, jossa pk-yritykset, suuryritykset, tekoälyratkaisujen tarjoajat, korkeakoulut, asiantuntijaorganisaatiot sekä muut avaintoimijat toimivat synergiassa tarjotakseen tuotteitaan ja palveluitaan.
AI-TIE -hankeen toteutuksesta vastaavat Haaga-Helia ja Laurea ammattikorkeakoulut. Haaga-Helia tuo konsortioon osaamisensa yrittäjyydestä, liiketoiminnan kehittämisestä ja liiketoimintaprosessien digitalisoinnin menetelmistä, kun taas Laurealla on vankka kokemus innovaatioekosysteemien ja yhteiskehittämisen osaamisesta.
Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat Teknologiateollisuus ry:n yhteydessä toimiva Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA sekä omadatamallin kansainvälinen suunnannäyttäjä MyData Global ry.
AI-TIE toteutetaan yhteistyössä Helsingin seudun kauppakamarin, Länsi-Uudenmaan kauppakamarin, Itä-Uudenmaan kehitysyhtiö Posintran, Uudenmaan yrittäjät ry:n, NewCo:n ja Health Capital Helsingin kanssa.
Uutiset
Droonit voivat mullistaa kaupunkiturvallisuuden ja hätätilanteisiin reagoinnin
Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville
Merkittävä edistysaskel Suomen kvanttiturvallisessa verkossa: uusi salaustekniikka vietiin laboratoriosta kaupallisen operaattorin verkkoon
Vuoden sähköurakoitsija 2024 on Sähkö-Jore oy
Lyly-myrsky kuritti sähköverkkoa Lounais-Suomessa ja Keski-Uusimaan alueilla
Sähkö- ja kaasukuorma-autojen määrä kasvussa
Enersenselle sopimus Heininevan aurinkovoimapuiston kunnossapidosta