Telia and Nokia pilotoivat onnistuneesti

Telia and Nokia pilotoivat onnistuneesti

5.6.2024

Telia and Nokia ovat kokeilleet kenttätesteissä mobiiliverkon ylempää 6 gigahertsin taajuusaluetta, jolla saadaan merkittävästi lisää kapasiteettia ja peittoa nykyiseen tukiasemaverkostoon erityisesti taajama-alueille.

Pilotissa osoitettiin, että 6 GHz:n taajuusalueella voidaan parantaa suorituskykyä käyttäjältä verkon suuntaan ja rakentaa laajoille alueille lisäkapasiteettia 5G- ja 6G-verkkoihin. Telian verkkoon kytketyt Nokian edistykselliset antenni- ja radiolaitteet tarjoavat operaattoreille saumattoman kehityspolun seuraavien 5G-teknologioiden ja 6G-verkkojen tullessa käyttöön.

Verkkoliikenteen ja mobiililaajakaistan kysynnän jatkuvasti kasvaessa operaattorit tarvitsevat tehokkaita tapoja verkkokapasiteetin ja -peiton rakentamiseen. 5G:n seuraavien versioiden ja 6G-verkkojen käyttöönotto kasvattavat tätä tarvetta entisestään.

- Pilotti osoitti, että käytetyllä korkeammalla taajuudella voidaan saavuttaa kattava peittoalue 5G:n 3,5 GHz:n verkon tukiasematiheydellä, jolloin vältytään uusien tukiasemapaikkojen rakentamiselta. Pystymme rakentamaan kumppanimme Nokian teknologialla taajama-alueille lisää kapasiteettia ja parantamaan verkon nopeutta haja-asutusalueilla, arvioi Telian mobiiliverkoista Suomessa vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Operaattorit tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä lisää taajuuksia keskitaajuuksilla liikenteen kasvuun vastatakseen. Nyt pilotoidun ylemmän 6 GHz:n taajuusalueen jakamisesta matkaviestinnän käyttöön päätettiin Maailman Radioviestintäkonferenssissa 2023.

Nokian kenttätestiasiantuntija Olli Järvinen työskentelee ylemmän 6 GHz:n taajuusalueen radiolaitteen parissa Nokian testikohteessa Espoossa.