Ukrainan sodan aiheuttama paine kaukolämmön hintaan hellittänyt
24.9.2024
Energiateollisuus ry:n uusimmista tilastoista ilmenee, että alkuvuodesta 2024 kaukolämmön hinnannousu tasaantui samaan aikaan kun myös metsähakkeen hintanousu päättyi. Hintatilastoissa on esitetty kaukolämmön hinnat kolmelle erikokoiselle asuinrakennustyypille (omakotitalo, rivitalo ja kerrostalo), ja graafeissa on tietoa hintojen kehittymisestä.
Tämän vuoden heinäkuussa kaukolämmön keskihinnat olivat lähes samat kuin tammikuussa. Omakotitaloissa ja rivitaloissa ne pysyivät lähes muuttumattomina tammikuun keskiarvoon verrattuna ja suurissa kerrostaloissa hinnat ovat jopa laskeneet muutaman prosentin.
- Energiakriisin ja Ukrainan sodan seurauksena lämmöntuotannon polttoaineiden kansalliset ja kansainväliset markkinat joutuivat myllerrykseen ja hinnat lähtivät reippaaseen nousuun, toteaa kaukolämmöstä vastaava Energiateollisuus ry:n johtaja Janne Kerttula.
Kaukolämmön hintoja on kysytty Energiateollisuuden jäseniltä, ja tilastossa on yhteensä 229 kaukolämpöverkkoa. Kaukolämpöverkoista noin 148:ssa eli 64 %:ssa hinnat ovat pysyneet heinäkuun tilastossa samana tammikuun hintatilanteeseen verrattuna. Hinnat ovat nousseet 73 verkossa (32 %) ja laskeneet viidessä verkossa (2 %).
Kaukolämmön hintatilastossa käytetään tyyppirakennuksina kolmea erikokoista asuinrakennusta, jotka vastaavat energian käytöltään 2000-luvun asuinrakennuksia. Koottu hintatilasto on indeksityyppinen tilasto, jonka avulla voidaan vertailla yksittäisen yrityksen hintakehitystä sekä keskimääräisten kaukolämpökustannusten muutoksia. Sen perusteella ei voida suoraan vertailla eri yrityksiä keskenään eikä yksittäinen asiakas voi sen avulla arvioida omia lämmityskustannuksiaan, sillä asunnon tehotarve tai energiakulutus ei välttämättä vastaa tilaston tyyppirakennusta.
Uutiset
Airam julkistaa valaisinkilpailun nuorille suomalaisille suunnittelijoille
Tahkoluoto Offshore Oy ja Porin kaupunki yhteistyöhön Merituulikeskus-hankkeessa
Uusi ilmailumuseo nousee Vantaan Aviapolikseen
Tuulivoima nousi Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi
Reka Kaapelille uusi toimitusjohtaja
Suomalainen Stella Diesen Schneider Electricin kansainvälisiin johtotehtäviin