UPM Energy investoi uuteen ultrakondensaattoriin Kuusankoskella

UPM Energy investoi uuteen ultrakondensaattoriin Kuusankoskella

12.8.2024

UPM Energy investoi toiseen ultrakondensaattorijärjestelmään osana innovatiivista kehitysprojektia, joka tehostaa entisestään vesivoiman kykyä tasapainottaa sähköverkkoa. Ultrakondensaattori asennetaan Kuusankosken vesivoimalaitoksen alueelle, ja sen on määrä aloittaa toimintansa kesään 2025 mennessä.

Menetelmää pilotoitiin onnistuneesti Katerman vesivoimalaitoksen yhteydessä Ontojoella vuonna 2022, ja konseptia jatketaan nyt Kuusankoskella. Ultrakondensaattorijärjestelmä mahdollistaa sen, että pystymme lyhytaikaisen energiavaraston avulla reagoimaan sekunnin tuhannesosissa verkon tasapainottamistarpeisiin ja tuottamaan näin nopeammin säätövoimaa.

Nopean reagointikyvyn merkitys on kasvanut samalla kun kantaverkon ylläpitäjät tasapainottelevat sähkön kysyntä- ja tuotantohuippujen kanssa. Sähköntuotannon volatiliteetti on lisääntynyt sääriippuvaisten uusiutuvien energiamuotojen, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, kasvamisen myötä.

UPM Energy on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja, ja 99 prosenttia tuottamastamme sähköstä on CO2-vapaata. Kuusankosken hankkeessa hyödynnetään nykyaikaisia digitaalisia toimintoja ja automatiikkaa järjestelmän suorituskyvyn optimoimiseksi: näin verkkoon pystytään tarjoamaan myös enemmän säätösähköä.

- Ultrakondensaattorikonsepti on osoittanut kykynsä Katermassa, ja siitä on tulossa olennainen osa vesivoiman tuotantoa. Tässä teknologiassa ei ole kyse vain innovaatiosta vaan valmistautumisesta verkon tasapainottamisen tulevaisuuteen, sanoo UPM Energyn projektipäällikkö Antti Raukola

Ultrakondensaattorit tunnetaan kyvystään purkaa suuria tehoja ja reagoida sekunnin tuhannesosissa menettämättä kapasiteettiaan. Ne ovat huoltovapaita ja niiden käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin akkujen, joten ne ovat ihanteellinen valinta kestäviin energiaratkaisuihin.

UPM Energyllä on merkittävä rooli päästöttömässä sähköntuotannossa Suomessa, ja haluamme jatkuvasti vahvistaa kykyämme vastata muuttuvien sähkömarkkinoiden tarpeisiin. Kuusankosken ultrakondensaattorihanke on uusi merkkipaalu tällä matkalla kohti fossiilisista raaka-aineista riippumatonta tulevaisuutta.