Vähäpäästöistä terästä pilotoidaan ensimmäistä kertaa sähköasemien rakenteissa
12.6.2024
Enersense voitti alkuvuodesta Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa urakkakokonaisuuden, jossa rakennetaan Harjavallan alueelle yhteensä kolme uutta 110 kV:n sähköasemaa. Sähköasemat toteutetaan kaasueristeisinä (GIS) hyödyntäen eristekaasuratkaisua, joka ei sisällä lainkaan ilmastoa voimakkaasti lämmittävää SF6-kaasua.
Osana hanketta Enersensen toimitukseen kuuluvat kaikki sähköaseman piha-alueelle rakennettavat teräsrakenteet, joihin tarvitaan terästä yhteensä 76 000 kg. Rakenteet koostuvat sähköasema-alueelle rakennettavista 110 kV voimajohtojen pääteportaaleista. Pääteportaaleita tulee yhteensä neljäntoista voimajohdon liittämistä varten ja ne valmistetaan kuumasinkitystä teräksestä.
Enersense hankkii yhteistyökumppaniensa kautta kaikki kyseiset teräsrakenteet vähäpäästöisenä teräksenä. Vähäpäästöisellä teräksellä tarkoitetaan tässä hankkeessa sitä, että toimitettavat rakenteet on valmistettu kierrätysteräksestä ja niiden hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin noin 40 % pienemmät rautamalmipohjaisella tuotantomenetelmällä valmistettuihin rakenteisiin verrattuna.
Hanke on Fingridillä ensimmäinen tässä laajuudessa Suomessa, jossa sähköaseman kaikki ulkoalueen teräsrakenteet toimitetaan vähäpäästöisestä teräksestä valmistettuna.
- Olemme tehneet asiantuntijoidemme johdolla paljon töitä kestävämpien teräsratkaisuiden löytämiseksi. Hankintaosastomme on ollut yhteyksissä lähes 100 eri toimittajan kanssa ympäri maailman löytääkseen soveltuvia vähäpäästöisempiä teräsrakenteita. Olemme innoissamme saavutetusta lopputuloksesta, mutta tiedämme, että tämä on vasta ensimmäinen askel kohti kestävää teräsrakentamista. Fingridillä on ollut erittäin suuri rooli hankkeen toteutumisessa. Tällaisia hankkeita on mahdollista toteuttaa, kun loppukäyttäjä on aidosti sitoutunut omiin päästötavoitteisiinsa, toteaa Enersensen Power-liiketoiminta-alueen sähköasemien suunnittelupäällikkö Eero Törmä.
Fingridin varatoimitusjohtajan Timo Kiiverin mukaan teräs on verkon rakentamisen ilmastovaikutusten muodostumisessa keskeinen materiaali.
- Seuraamme sen osalta vähäpäästöisten tuotteiden saatavuutta ja soveltuvuutta. On parempi olla kehityksen kärjessä tekemässä asioita ja näyttämässä suuntaa kuin tulla jälkijoukoissa muiden vietävänä, Kiiveri sanoo.
Uutiset
Schneider Electric mukana Pariisin Notre Damen katedraalin restauroinnissa
Telian haaviin jäi 10 miljoonaa huijauspuhelua
Eltel ja Telia solmivat 70 miljoonan sopimuksen
Ennuste: Näin paljon Estlink 2 -siirtoyhteyden vaurioituminen laskee sähkön hintaa 2025
Aurinko ja tuulivoima ovat Suomen halutuimmat sähköntuotantomuodot