Valmet DNA -automaatioteknologiaa hukkalämmön talteenottoprojektiin

5.6.2024

Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatioteknologiaa Fortumin ja Microsoftin yhteishankkeeseen, jossa datakeskusten hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkossa. Hanke on ainutlaatuinen, sillä vastaavan mittakaavan konseptia ei ole missään muualla maailmassa.

Valmet DNA ohjaa vesi-vesilämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja ja kahta sähkökattilaa kahdella Fortum Power and Heat Oy:n lämpöpumppulaitoksella, jotka rakennetaan Espooseen ja Kirkkonummelle.

Tilaus sisältyi Valmetin vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen saatuihin tilauksiin. Tilauksen arvoa ei julkisteta. Asiakas ottaa vastaan toimituksen Kirkkonummelle syyskuussa 2025 ja toimituksen Espooseen joulukuussa 2025.

Lämpöpumppulaitokset kierrättävät päästötöntä hukkalämpöä kahdelta Microsoftin suunnittelemalta datakeskusalueelta Fortumin kaukolämpöverkkoon. Datakeskusten hukkalämpö kattaa aikanaan 40 prosenttia lämmöntarpeesta verkon alueella. Fortum tuottaa kaukolämpöä Suomessa hiilivapaasti keväästä 2024 alkaen ja hiilineutraalisti ennen vuotta 2030.

Valmetin toimitus sisältää Valmet DNA -automaatiojärjestelmän ja Valmet DNA User Interface -käyttöliittymän Kolabackenin lämpölaitokselle Kirkkonummelle ja Hepokorven lämpölaitokselle Espooseen.

Hukkalämmön kierrätyksen periaate. Yli 75 % konesalin hukkalämmöstä voidaan ottaa talteen. (Kuva: Fortum.com)