Vetyteollisuus esillä Teknologia 23 -tapahtumassa

Vetyteollisuus esillä Teknologia 23 -tapahtumassa

3.8.2023

Suomeen odotetaan tulevien vuosien aikana mittavia vetyteollisuuden investointeja. Vetyteknologia tarjoaa ratkaisuja muun muassa hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymiseen ja puhtaan siirtymän vauhdittamiseen. Vedystä keskustellaan myös Teknologia 23 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 7.–9.11.

- Vedyn avulla teollisuuden päästöjä voidaan vähentää. Näin teollisuudessa saadaan hiilijalanjälkeä pienennettyä ja hiilikädenjälkeä kasvatettua. Vetyyn liittyviä hankkeita on jo käynnissä ja tulossa enenevissä määrin myös tulevaisuudessa. Vety voi jatkossa merkittävästi vauhdittaa muun muassa teollisuuden vientiä, sanoo vetyasiantuntija ja Hycamiten perustaja Matti Malkamäki.  

Vety on ajankohtainen aihe teollisuudessa, ja myös sen yhteiskunnallinen merkitys kasvaa. Täysin uusi aihe vety ei kuitenkaan ole.  

- Vetyä on käytetty Suomessa teollisuudessa jo 1910-luvulta alkaen. Puhtaan siirtymän myötä sen merkitys on korostunut viime aikoina, kun teollisuuden päästöjen vähentäminen on noussut tapetille. Myös poliittisessa päätöksenteossa vedyn mahdollisuudet on huomattu, ja esimerkiksi uudessa hallitusohjelmassa on vedyn osalta paljon hyvää, Malkamäki toteaa.  

Kolmatta kertaa järjestettävän startup-kilpailun tarkoituksena on nostaa esille uusia ja merkittäviä ratkaisuja teknologian alalla, ja palkinnon voi saada esimerkiksi merkittävästä, luovasta ja kekseliäästä teknologia-alan ratkaisusta. Kilpailuun voi lähettää ehdotuksia 31.8. saakka tapahtuman nettisivuilla, 10 000 euron palkinnon kilpailun voittajalle lahjoittaa Suomen Messusäätiö. 

Amazing Robots -kilpailu on puolestaan suunnattu korkeakoulujen opiskelijoille, ja sen tarkoituksena on kasvattaa erityisesti tietotekniikan, robotiikan ja tekoälyn näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Kilpailutehtävänä on luoda robotti, joka tekee jotain kiinnostavaa, ja tiimien tehtävänä on määrittää, mikä tekee robotista kiinnostavan. Myös tämän kilpailun voittaja palkitaan 10 000 euron palkinnolla, kilpailuun voi ilmoittautua tapahtuman nettisivuilla. 

Opiskelijoille on suunnattu myös Tulevaisuuden työnantaja -teemapäivä, joka järjestetään ensimmäisenä tapahtumapäivänä 7.11. Tuolloin tapahtumaan houkutellaan opiskelijoita eri korkeakouluista tutustumaan alan työmahdollisuuksiin. Teemapäivä on näytteilleasettajayrityksille tärkeä mahdollisuus kertoa tulevista tai jo olemassa olevista työpaikoista alalla.  

Monipuolisen kilpailu- ja ohjelmakokonaisuuden lisäksi tapahtumassa on laaja näyttely, johon osallistuu lähes 400 alan näytteilleasettajaa.  Teknologia 23 huipentuu iltajuhlaan keskiviikkona 8.11. Tapahtuman koko ohjelma julkaistaan elokuussa nettisivuilla www.teknologia23.fi.

Teknologia 23 -tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–9.11.