Viilennä fiksusti

8.6.2021

Helpot viilennystavat ehkäisevät ennalta asuntojen lämpenemistä ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.   

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.  

- Tehokas aurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kuten markiiseilla. Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua. Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja, muistuttaa asiantuntija  Päivi Suur-Usk Motivasta. 

Tarkista myös, että lämpöpatterit on suljettu. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.  

Ehkäise sisätilojen lämpenemistä näin:  

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.  
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.  
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.  
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.  
  • Valitse energiatehokas jäähdytyslaite  

Helteiden jatkuessa pidempään sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.  

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta.  

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. 

 Viilennyslaitteen valinta:  

  • Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.  
  • Tarkista laitteen energialuokka ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.  
  • Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.  
  • Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.  
  • Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa.