Vuokatti nousi yllättäjäksi ICT-alan vetovoimakyselyssä

Vuokatti nousi yllättäjäksi ICT-alan vetovoimakyselyssä

27.8.2024

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Sotkamon kunnan yhteinen SportTech Center Vuokatti -hanke selvitti Vuokatin vetovoimaa ICT-alan ammattilaisten keskuudessa viime keväänä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, missä suomalaiset ICT-alan ammattilaiset mieluiten työskentelisivät, jos heille tarjottaisiin täysin heidän unelmiaan vastaavaa ICT-alan työpaikkaa.

Kysely suoritettiin suosituimmilla some-alustoilla ja kyselyssä esitettiin kaksi kysymystä. Ensimmäisessä kysymyksessä vastaajia pyydettiin valitsemaan, missä he haluaisivat unelmien työpaikkansa mieluiten sijaitsevan: vaihtoehtoina olivat pääkaupunkiseutu, Tampere, Oulu ja Vuokatti. Toisessa kysymyksessä kartoitettiin vastaajien tämänhetkisen työpaikan sijaintia maakuntatasolla.

Kyselyyn vastasi 512 ICT-alan työntekijää ympäri Suomen. Vastauksia saatiin jokaisesta maakunnasta (19). Eniten vastauksia saatiin Uudeltamaalta (24 %), Pohjois-Pohjanmaalta (13 %), Kainuusta (12 %) ja Pirkanmaalta (10 %).

Tampere oli vastanneiden joukossa selvästi suosituin työpaikkakohde, saaden 161 ääntä. Toiseksi suosituin oli pääkaupunkiseutu (139) ja kolmanneksi Vuokatti (112). Vähiten ääniä sai Oulu, jonka vastausmääräksi kertyi 100. Kun tuloksista poistettiin ne vastaajat, joka jo asuvat alueella, Vuokatti nousi yllättäjäksi. Vuokatti keräsi 16 % Kainuun ulkopuolelta annetuista äänistä. Vastaavasti pääkaupunkiseutu sai 10 % ja Oulu 9 % maakuntien ulkopuolelta annetuista äänistä. Tampere säilytti kärkipaikkansa myös tässä mittauksessa, 25 % osuudella Pirkanmaan ulkopuolelta annetuista äänistä.

Vuokatin vetovoimaa voitaneen selittää monilla eri tekijöillä, kuten paikkakunnan yhteisöllisyydellä, upeilla maisemilla ja liikuntamahdollisuuksilla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä saattaa kuitenkin olla se, että Vuokatista on vuosien saatossa kasvanut Suomen liikuntateknologian tutkimuksen ja -koulutuksen keskus.

Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö on toiminut Vuokatissa jo yli 20 vuotta ja vastannut kymmenistä liikuntateknologian tutkimus- ja testaushankkeista. Monet hankkeet on tehty yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kuten Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikön, VTT:n ja Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Tutkimustoiminnan lisäksi Vuokatissa on satsattu sekä tuotetestaus- että tuotekehityspalveluiden kehittämiseen.

Sotkamon kunnan omistama kehitysyhtiö Snowpolis Oy kehittää Vuokatista kansainvälisesti merkittävää teknologia- ja tuotekehityskeskusta. Erityisesti hyvinvointi- ja liikuntateknologian alan yrityksille Vuokatin olemassa oleva liikuntaekosysteemi pystyy tarjoamaan erinomaiset yhteistyökumppanit sekä tuotekehityksen aikaisen tuen.