Yhä useampi Fazerin leipomotuotteista kulkee vähäpäästöisesti
Yhä useampi Fazerin leipomotuotteista kulkee vähäpäästöisesti
17.3.2025
Gasum ja Fazer ovat solmineet sopimuksen biokaasun käytöstä Fazerin leipomotuotekuljetuksissa. Leipomoilla syntyvä syötäväksi kelpaamaton ruokahävikki puolestaan käytetään biokaasutuotannossa Gasumin biokaasulaitoksilla. Osa Fazerin tuotteista kulkee siis jatkossa ympäri Suomen omasta ruokahävikistä syntyvällä energialla.
Fazerin tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeään vähintään 42 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Konkreettisia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi on käyttää enemmän uusiutuvaa energiaa tuotannossa, tehdä kuljetuksista fossiilittomia ja korvata maakaasu biokaasulla.
Fazerilla on tällä hetkellä käytössään kaksi biokaasurekkaa, ja kuljetuksista 8 prosenttia hoituu biokaasulla. Tarkoitus on lisätä biokaasu- sekä sähköautojen määrää tasaisesti vuosittain niin, että 2020-luvun lopussa kaikki Fazerin kuljetukset tapahtuvat päästöttömästi joko sähköllä tai uusiutuvalla kaasulla.
Viimeisen neljän vuoden aikana Fazer Leipomot on pienentänyt hiilijalanjälkeään jo 33 prosenttia. Tavoitteena on kuitenkin saavuttaa jopa 80 prosentin vähennys lähivuosien aikana.
Tulevaisuudessa Fazer aikoo ottaa käyttöön myös uusiutuvalla sähköllä valmistettavan uusiutuvan kaasun, e-metaanin, jota Gasum tuo markkinoille vuodesta 2027 alkaen. Fazer Leipomot on kiinnostunut pilotoimaan e-metaanin käyttöä päästöttömissä kuljetuksissa.
Sekä biokaasu että e-metaani ovat täysin uusiutuvia polttoaineita, joiden koko elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät fossiilisen polttoaineen käyttöön verrattuna.
Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuoteen 2027 mennessä markkinoille seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua vuodessa, mikä on jopa neljä kertaa enemmän kuin tällä hetkellä. Tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa vuosittaista yhteensä 1,8 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennystä Gasumin asiakkaille.