Ylijännitesuoja turvaa sähkölaitteet salamaniskujen aiheuttamilta virtapiikeiltä
7.5.2020
Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua asennuttamalla kodin sähkökeskukseen ylijännitesuojan.
Ylijännitesuojan tehtävänä on purkaa vaarallinen virtapiikki hallitusti: se estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.
– On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin, muistuttaa tuotepäällikkö Teemu Hämäläinen Schneider Electriciltä.
Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin.
– Ylijännitesuojan voi asentaa myös jälkikäteen. Laite maksaa muutaman satasen, minkä päälle tulevat sähkömiehen kulut.
Jatkojohto ei tarjoa riittävää suojaa
Kotivakuutukset saattavat korvata salamaniskun aiheuttaman ylijännitepiikin rikkomia laitteita, mutta vakuutus ei ole riittävä syy turvallisuudesta tinkimiseen.
– Arvokkaiden elektroniikkalaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt, ja jos vahinko sattuu, se on yleensä iso. Vakuutuksesta voi saada jonkin korvauksen, mutta yleensä ikävähennys syö korvaussummaa, sanoo Hämäläinen.
Schneiderin tuotevalikoimasta ylijännitesuojia löytyy monenlaisiin kohteisiin ja suojaustarpeisiin. Suojalaite asennetaan aina kodin sähkökeskukseen.
– Esimerkiksi jatkojohto, jossa on ylijännitesuoja ei riitä suojaamaan laitetta voimakkaalta virtapiikiltä. Se on vain lisäsuoja.
UPS varmistaa virransyötön jatkumisen
Parhaan suojan sähkön häiriötilanteita vastaan antaa ylijännitesuojan ja UPS-laitteiden yhdistelmä. UPS eli Uninterruptible Power Supply varmistaa keskeytyksettä jatkuvan virransyötön. Schneiderin UPS-laitteet sopivat niin koteihin, kesämökeille kuin toimistoihinkin.
– UPS-laitteet suojaavat laitteita jännitteiden vaihteluilta ja sähkökatkoilta. Kotona UPS-laitteella voi suojata esimerkiksi wifi-reitittimen, jonka ansiosta nettiyhteys pysyy toiminnassa, vaikka ukkonen veisikin sähköt, kertoo myyntipäällikkö Petri Teittinen Schneider Electriciltä.
UPS-laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista: se yhdistetään sähköpistokkeella virtalähteen ja suojattavan laitteen väliin. Edullisimmillaan UPS-laitteen saa alle sadalla eurolla.
– Tyypillisesti pistokkeessa on paikat 3–4 suojattavalle laitteelle. UPS-laitteen teho määrittää sen, montako laitetta siihen voi yhdistää, Teittinen sanoo.
Ylijännitesuojaus estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymisen rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin. Kuva: Schneider Electric
Uutiset
Droonit voivat mullistaa kaupunkiturvallisuuden ja hätätilanteisiin reagoinnin
Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville
Merkittävä edistysaskel Suomen kvanttiturvallisessa verkossa: uusi salaustekniikka vietiin laboratoriosta kaupallisen operaattorin verkkoon
Vuoden sähköurakoitsija 2024 on Sähkö-Jore oy
Lyly-myrsky kuritti sähköverkkoa Lounais-Suomessa ja Keski-Uusimaan alueilla
Sähkö- ja kaasukuorma-autojen määrä kasvussa
Enersenselle sopimus Heininevan aurinkovoimapuiston kunnossapidosta